uklad rownan
mat=ma: Witajcie zadanko maturalne za 5 pkt.
Koszt wynajęcia autokaru na wycieczkę klasowa wynosił 1500zł. Pięciu uczniów nie pojechało na
wycieczkę i wtedy każdy z pozostałych uczniów musiał zapłacić o 10zl więcej. Oblicz ilu
uczniów jest w tej klasie i jaki był pierwotny koszt autokaru przypadający na jednego ucznia.
Czy ktoś może podpowiedzieć jak ma wyglądać układ równań?
27 kwi 13:41
walet:
x − planowana liczba uczniów na wycieczkę, x∊N+
c − planowana cena, c > 0
(x − 5) − rzeczywista liczba uczniów na wycieczce, (x − 5)∊N+
(c + 10) − rzeczywista cena
cx = 1500
(c + 10)(x − 5) = 1500
27 kwi 13:52
walet:
To takie przecież oczywiste
27 kwi 13:53
Dudi: To podstawowy zakres, czy może rozszerzony jest?
27 kwi 13:54
mat=ma: Podstawowy, dzieki walet za podpowiedz =]
27 kwi 13:56
kolka: hehe banalne jak juz jest uklad rownan ale nie lubei tez takich zadxD
27 kwi 13:59
Julek: kolega mat=ma obliczyl moze ten uklad rownan? podstawilem y zamiast c ale dziwnie mi to
wychodzi

jakie powinny byc tu wyniki?
27 kwi 17:17