matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz te wartości parametru m
andzia:
Pomóżcie proszę
wyznacz te wartości parametru m dla których równanie
m
2
−4m−4
pi
cosx=
ma rozwiąznie należące do przedziału (0,
)
m
2
+1
3
27 kwi 13:36
Godzio:
m
2
−4m−4
{
< 1
m
2
+1
m
2
− 4m − 4
1
{
>
m
2
+1
2
m
2
− 4m − 4 < m
2
+ 1
1
1
m
2
− 4m − 4 >
m
2
+
2
2
−4m < 5 0,5m
2
− 4m − 4,5 > 0
5
m >
4
0,5m
2
− 4m − 4,5 > 0 Δ = 25
4+5
m
1
=
= 9
1
4−5
m
2
=
= −1
1
m∊(−
∞
,−1)∪(9,
∞
) Odp: m ∊ (9,
∞
)
27 kwi 14:26