funkcje trygonometryczne
Karolina: Wyznacz zbiór wartości funkcji:
a) y = sinx + cosx
b) y = tgx +ctgx
| | π | | π | |
d) y = sin(x− |
| ) + sin(x + |
| )
|
| | 6 | | 6 | |
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc
27 kwi 13:11
jakija: hymn.... a− 1 bok b−2 bok c−przeciw prostokątna a2+b2=c2
27 kwi 13:18
jakija: c=
√a2+b2
podstawiasz... i wychodzi
27 kwi 13:24
jakija: albo i moze nie...

sorki.. pomyliłem sie ....
27 kwi 13:26
kolka: co to ma byc
27 kwi 13:30
kolka: a)<−1,1>
27 kwi 13:31
kolka: b)R
27 kwi 13:31
kolka: c)<−2,2> ale pewa nei sem
27 kwi 13:33
kolka: d<−1/2,1/2>
27 kwi 13:35
Karolina: odpowiedzi:
a) <−
√2,
√2>
b) (−∞,−2><2,+∞)
d) (−
√3,
√3)
to trzeba zrobić jakieś przekształcenia trygonometryczne tylko nie wiem jak
27 kwi 13:39
kolka: o lol
27 kwi 13:40
kolka: a no tak ale dupa ze mnei sory
27 kwi 13:40
walet:
| | π | | | | | |
a) sinx + cosx = sinx + sin( |
| − x) = 2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | | π | | π | |
= 2sin |
| cos(x − |
| ) = 2* |
| cos(x − |
| ) = √2cos(x − |
| )
|
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
cos(x − |
| ) ∊ <−1, 1> ⇒ y = √2cos(x − |
| ) ∊ <−√2, √2>
|
| | 4 | | 4 | |
Następne przykłady podobnie
27 kwi 13:41
kolka: to tak do a)
27 kwi 13:42
kolka: o wlasnie
27 kwi 13:42