Ciągi tak na chłopski rozum
Karolaaa: Hej mógłby mi ktoś napisac tak na chłopski rozum jak mam wyznaczyć wzór ciągu arytmetycznego
jeśli mam np. podane że pierwszy wyraz to 2, a róznica jest równa −3. Mógłby mi ktoś napisać
to tak słownie co mam zrobić aby otrzymać z tych danych wzór na ciąg
27 kwi 13:08
Mateusz: skoro masz podane o jakim ciągu mowa i masz podaną roznice i a1 to wzor na an
an = a1+(n−1)*r podstawiasz i wyznaczasz wzór ogolny
27 kwi 13:16
Paula : an=a1+(n−1)r, gdzie n to każdy kolejny wyraz ciągu albo po prostu od a1 odejmij 3 wyjdzie Ci
a2 i od tego znów odejmij 3 i juz
27 kwi 13:21
Karolaaa: dalej nie rozumiem więc napiszę inaczej :
odpowiedź do tego zadania to an=5−3n może ktoś mi wyjaśnić jak osiągnąć krok po
kroku taki wynik z góry dziękuje
27 kwi 17:24
nick:
27 kwi 17:30
Mateusz: Byś się nawet nie przyznawał że czegoś takiego zrobić nie możesz

Przecież do osoba z
podstawówki zrobi
27 kwi 17:33
ala: Więc tak jak już mateusz pisał :
an = a1+(n−1)*r podstawiasz za a1 = 2 a za r= −3
an=2+(n−1) *−3
an=2−3n−3
an=2+3−3n
an=5−3n
27 kwi 17:36
Karolaaa: Dzięki Ala. No widzisz nie wszyscy ogarniają matme. I nie jest mi z tym źle.
27 kwi 18:19
ala: Spoko ja tez pewnych rzeczy nie kumam

więc rozumiem Cię... a to jest łatwe jak widzisz
27 kwi 18:21
Magda: jakaś liczba dodać różica =druga liczba
np. 3+3=6 różnica 3
3+(−3)=0 różnica −3
różnice się zazwyczaj oblicza odejmując daną liczbe od liczby mniejszej o jeden w ciągu aryt
bo w geometrycznym się dzieli i to cała filozofia
27 kwi 20:53