| a2+b2+c2 | ||
tym bokom to zachodzi ctgα+ctgβ+ctgγ= | ||
| 4S |
| cosα | cosβ | cosγ | a2+b2+c2 | ||||
+ | + | = | |||||
| sinα | sinβ | sinγ | 4S |
| a | |
=2R | |
| sinα |
| a | ||
sinα= | analogicznie β i γ | |
| 2R |
| 4R2 | a2 | |||
cos2α= | − | |||
| 4R2 | 4R2 |
| √4R2−a2 | ||
cosα= | ||
| 2R |
| √4R2−a2 | a | |||
ctgα= | : | |||
| 2R | 2R |
| √4R2−b2 | b | |||
czyli analogicznie ctgβ= | : | |||
| 2R | 2R |
| a2+b2+c2 | R | aR | bR | cR | ||||||
teraz prawa strona: | =(a2+b2+c2}* | = | + | + | ||||||
| 4S | abc | bc | ac | ab |
| 2S | ||
S = U{1}[2} bcsinα → bc = | ||
| sinα |
| 2S | ||
S = U{1}[2} acsinβ → ac = | ||
| sinβ |
| 2S | ||
S = U{1}[2} absinγ → ab = | ||
| sinγ |
| 2S | 2S | 2S | ||||
= 2* | *cosα + 2* | *cosβ + 2* | *cosγ | |||
| sinα | sinβ | sinγ |
dzieki za pomoc
prawdopodobne, że są jeszcze inne sposoby rozwiązania, ale nic innego nie udało mi się
wykombinować