rownanie
motka54: |x|+2x+1=0
trzeba rozwiazac rownanie
26 kwi 23:27
kalafiorowa:
{x≥0 {x<0
{x+2x+1=0 {−x+2x+1=0
3x+1=0 x+1=0
| | 1 | |
(x=− |
| ∧ x≥0) ⇒x∊Φ (x=−1 ∧ x<0) ⇒ x∊{−1} |
| | 3 | |
26 kwi 23:31
Eta:
Rozpatrujemy równanie w dwu przedziałach
1/ dla x ≥0 otrzymasz x +2x +1=0 => x = −u{1}[3} −−− nie jest rozwiązaniem
bo nie
należzy do tego przedziału
2/ dla x <0 otrzymasz −x +2x +1 =0 => x= −1 <0 −−− więc jest rozwiązaniem
odp: równanie ma tylko jedno rozwiazanie : x= −1
26 kwi 23:35
motka54: dzieki
26 kwi 23:36