Oblicz:
stachu: pole figury opisanej układem nierówności:
(x−5)2+(y−2)2≤20
x−2y+4≤0
26 kwi 23:03
Basia:
jaka to szkoła ? średnia czy studia ?
pytam, bo nie wiem czego mogę używać
27 kwi 00:10
stachu: średnia, ale całki jak najbardziej wskazane
27 kwi 00:20
Basia: tak czy owak jest to wredne
spróbuję to policzyć, ale za jakąś godzinkę, bo muszę teraz skoczyć do sklepu po paliwo
napędowe i jakąś kolację zjeść
27 kwi 00:23
stachu: aby pomóc powiem od razu, że prosta ta ogranicza fragment okręgu w połowie promienia, w pewnym
momencie się zacinam
27 kwi 00:27
Basia:
A,B p−ty wspólne
SA=SB=r
SD wysokość ASB prostopadła do AB
jeżeli SD=
r2 ( a jest bo to odległość S od prostej)
to dalej jest łatwo
AD
2+SD
2=AS
2
∡ASD=60 ⇒ ∡ASB=120
wycinek ASB ma pole =
13πr
2
P
szukane=P
wycinka−P
trójkąta
27 kwi 00:46
Jack:

weź y=
√(x−5)2+20+2 dla koła nad czerwoną linią i y=−
√(x−5)2+20+2 dla koła pod czerowną
linią. Musisz policzyć pole tych trzech kawałków wskazanych zieloną strzałką (o ile niczego
nie pomyliłem). Kilka punktów trzeba wyznaczyć ale to już chyba mały problem.
27 kwi 00:47
Basia: Witaj Jack. Moje rozwiązanie prościutkie.
Cała sztuka zauważyć, że odległość środka od prostej = r2, ale to już stachu
zauważył.
27 kwi 01:56
Jack: Tak tak, rzeczywiście prościej − po prostu padła sugestia użycia całki więc nie myśląc już (o
tej porze) wiele, podałem przepis

Twoje rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze!
27 kwi 02:02
stachu: Właściwie to chciałem zobaczyć obydwa rozwiązania, ale skoro bez użycia całki jest o tyle
prościej to już nie będę wam zawracał gitary, dzięki
27 kwi 10:00