wielomiany z parametrem
madeleine: Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie (x2 − 2x +m −2)(|x−1| − m +1) = 0 ma
dokładnie trzy pierwiastki rzeczywiste? Oblicz te pierwiastki
Odp. dla m=1 pierwiastki: 1− √2, 1, 1 + √2
dla m=3 pierwiastki to: −1,1,3
26 kwi 22:58
Basia:
albo coś tu jest źle napisane, albo ja nie umiem liczyć
zaraz napiszę co mi wychodzi
sprawdzajcie czy gdzieś jest błąd
27 kwi 02:14
Basia:
równanie
|x−1|−m+1=0
1.
x−1≥0 ⇔ x≥1
x−1−m+1=0
x−m=0
x=m
−−−−−−−−−−−
m≥1
2.
x−1≤0 ⇔ x≤1
−x+1−m+1=0
x=2−m
2−m≤1
m≥1
m=2−m ⇔ m=1
czyli dla
m=1
mamy
x1=m=2−m=1
x
2−2x−1=0
Δ=4+4=8
√Δ=2
√2
x2=1−√2
x3=1+√2
dla m≠1
x
1=m
x
2=2−m
i równanie
x
2−2x+m−2=0 musi mieć jeden pierwiastek
Δ=0
Δ=4−4(m−2)=4−4m+8=12−4m
12−4m=0
m=3
x
3=
−b2a=
22=1
dla
m=3 mamy
x1=3 x2=−1 x3=1
nie ma błędu; musiałam się przedtem pomylić
27 kwi 02:40
madeleine: Dziękuję bardzo
27 kwi 12:07