a to moja szansa na zaliczenie ..
1.W rombie o obwodzie 20 jedna z przekątnych jest dwa razy krótsza od drugiej. jakie pole ma
ten romb?
2.pole pewnego równologłoboku wynosi 36. jeden z jego boków jest 3 razy krótszy od wysokości
opuszczonej na ten bok. oblicz dlugosc tego boku.
3.W trapezie prostokątnym o obwodzie 8 krotsza podstawa i wysokość mają rowne dlugosci. roznica
dlugosci podstaw wynosi 2. oblicz dlugosc podstaw trapezu.
4.jedna z przekątnych rombu jest o 6 dluzsza od drugiej. pole tego rombu wynosi 56. oblicz
obwód.
z góy dziękuju za wszelaką pomoc
4a=20
a=5
z tw. Pitagorasa
(2x)2+x2=52
4x2+x2=25
5x2=25
x2=5
x=√5
jedna przekatna ma długosc 2x=2√5 a druga przekatna ma dlugosc 4x=4√5
| 2√5*4√5 | 40 | |||
P= | = | =20 | ||
| 2 | 2 |
romb ma wszystkie boki równe, a jego przekątne przecinają się w połowie i pod kątem prostym
Ob=4a
4a=20
a=5
z tw. Piragorasa
a2=(2x)2+x2
25=5x2
x2=5
x=√5
d=2√5
e=4√5
| e*d | 8*5 | |||
P= | = | =20 | ||
| 2 | 2 |
| e*f | ||
4) P= | ||
| 2 |
| e*(e+6) | |
=56 | |
| 2 |
| 6 | 6 | 6 | ||||
( e=− | ∨ e= | ) ∧ e>0 ⇒ e= | ||||
| 22 | 22 | 22 |
3a+2+x=8
x obliczysz z tw. Pitagorasa
to bylo 3
| 6 | b−+√Δ | |||
Nie wiem skąd kalafiorowa wzięłaś te | ale o ile mi się wydaje x1= | |||
| 22 | 2a |
no i wyznaczasz z tego a i
podstawiasz pod wzór na pole...
naprawde ogromne dzięki
zycie mi uratowaliście