rozszerzenie
gosia: wyznacz x tak aby x+3,x2+3x, 11x−2 byly w podanej kolejnosci wyrazami rosnacego ciagu
geometrycznego o wyrazach calkowitych
26 kwi 21:56
26 kwi 22:08
stachu: (x2+3)2=(x+2)(11x−2)
równanie dwukwadratowe wyjdzie, podstawisz t za x2
26 kwi 22:10
gosia: wiem bo wyjdzie x4 +6x3 −8x2 −9x+6=o jak sie nie pomylilam
26 kwi 22:15
gosia: a mozesz podac jak CI wyjdzie bo jakos mi nie wychodzi...
26 kwi 22:16
stachu: a sorry, źle przeczytałem cyferki, już robię
26 kwi 22:18
stachu: jednym z rozwiązań jest x=2, drugim x=−3. Gdy podzielisz wielomian przez te argumenty, zostanie
Ci trójmian który nie bedzie posiadał całkowitych rozwiązań.
Gdy x=2 to ciąg jest rosnący, a gdy x=−3 to jest stały.
26 kwi 22:24
stachu: I tak przy okazji to źle policzyłaś: będzie x4 +6x3 −2x2 −31x+6
26 kwi 22:28
gosia: nie kumam
26 kwi 22:29
Godzio: można od razu wyciągnąć przed nawias
(x2+3x)2 = (x+3)(11x−2)
x2(x+3)2 − (x+3)(11x−2) = 0
(x+3)(x2(x+3) − 11x + 2) = 0
(x+3)(x3 + 3x2 − 11x + 2) = 0
dalej tylko podzelić x3 + 3x2 − 11x + 2 przez (x−2)
26 kwi 22:40
jakija: mam pytanko... skąd sie bierze te (x−1) ?
26 kwi 23:25
jakija: tz.. te (x−2) przez które przeba podzielić na koncu....
26 kwi 23:26
abc: no wlanise z kad wies ze trzeba podziecli rzez to x−2?
27 kwi 15:46
27 kwi 17:26
gosia: Godzio powiedz nam dlaczego przez x−2?
27 kwi 18:24
Godzio: bo jest to pierwiastek tego wielomianu
W(2) = 8 + 12 − 22 + 2 = 0
27 kwi 18:25
motka54: ponieważ dla x= 2 wielomian bedzie rowny 0
27 kwi 18:27
kalafiorowa:
patrzysz na dzielniki wyrazu wolnego, w tym przypadku 2. Dzielnikami tej liczby sa {−2,−1,1,2}
sprawdzasz czy wielomian dzieli sie przez 2, czyli czy W(2)=0
23+3*22−11*2+2= 8+12−22+2=0
wielomian dzieli sie przez dwumian (x−2)
27 kwi 18:28
gosia: dzieki
28 kwi 10:54
gosia: z dziekeienia wyszlo mi x2+5x−1
28 kwi 11:24
gosia: dzielenia*
28 kwi 11:24
gosc: Praca dodatkowa dla każdego. 15 zł / h. Wprowadzanie danych na stronach www, wypełnianie ankiet
internetowych. 3−5 godzin dziennie. Krótkie CV proszę kierować pod adres mailowy:
agnescio@wp.pl
26 gru 16:02
Iwona: Praca dodatkowa dla każdego. 15 zł / h. Wprowadzanie danych na stronach www, wypełnianie ankiet
internetowych. 3−5 godzin dziennie. Krótkie CV proszę kierować pod adres mailowy:
agnescio@wp.pl
27 gru 10:19
rafdz: Praca dodatkowa dla każdego. 15 zł / h. Wprowadzanie danych na stronach www, wypełnianie ankiet
internetowych. 3−5 godzin dziennie. Krótkie CV proszę kierować pod adres mailowy:
agnescio@wp.pl
28 gru 09:04