Równanie kwadratowe z parametrem
madeleine: Dla jakich wartości parametru m równanie mx2 − (m−3)x + 1 = 0 ma różne pierwiastki x1 i x2
spełniające warunek |x1|+|x2| ≤ 1?
26 kwi 21:52
Eta:
Ix
1I= x
12 Ix
2I= x
22
to:
| | b2−2ac | |
Ix1I+Ix2I=x12+x22=(x1+x2)2−2x1*x2=(−ba)2−2*ca= |
|
|
| | a2 | |
to: Ix
1I+Ix
2I ≤1 <=> b
2−2ac ≤ a
2
teraz układ warunków dla parametru "m":
1/ m≠0
2/ Δ>0
3/ b
2−2ac ≤a
2
jako odp: podaj część wspólną dla tych trzech warunków
Powodzenia , z pewnością już sobie poradzisz
26 kwi 23:19
Eta:
Przekształcenie tego warunku otrzymujemy
ze worów Viete
'a ...... to myślę,że wiesz
26 kwi 23:22
aaaaaa: a ja tego zapisu nie ogarniam a chciałabym to zadanie zrozumiec
26 kwi 23:25
madeleine: Teraz już sobie poradzę

Dziękuję bardzo
26 kwi 23:25
Basia:
Eto chyba jesteś już bardzo zmęczona, albo ten zbliżający się front atmosferyczny (u nas
już jest i

) daje Ci w kość, bo przecież |x
1|≠x
12
Tam prawdopodobnie miało być |x
1|
2+|x
2|
2≤1(bo tak jak jest to zadanie jest potwornie trudne
do rozwiązania) i wtedy |x
1|
2=x
12.
Pozdrawiam
27 kwi 00:02
Eta:
Witaj
Basiu 
oczywiście masz rację , miałam zapisać Ix
1I
2= x
2
Dzięki za poprawkę!
Z pewnością warunek miał być Ix
1I
2+ I x
2I
2 ≤1
Zatem pora odpocząć
27 kwi 00:20
Basia:
Jednak można to zadanie rozwiązać tak jak jest napisane
czyli z warunkiem |x1|+|x2|≤1.
Moja propozycja niżej.
27 kwi 03:19
Basia:
mx
2−(m−3)x+1=0
równanie nie może być liniowe czyli
m≠0
Δ>0
Δ=[−(m−3)]
2−4*m*1=(m−3)
2−4m=m
2−6m+9−4m=m
2−10m+9
m
2−10m+9>0
Δ
m=(−10)
2−4*1*9=100−36=64
√Δm=8
m
1=
10−82=1
m
2=
10+82=9
m∊(−∞,1)∪(9,+∞)
1.
x
1≥0 i x
2≥0
|x
1|+|x
2|=x
1+x
2=
−ba≤1
ponadto x
1*x
2=
ca≥0
x
1+x
2=
−ba>0
ca=
1m
1m≥0
m>0
−ba=
m−3m
ponieważ m>0 to
m−3>0
m>3
m−3m≤1 /*m (m>0 kierunek nierówności się nie zmienia)
m−3≤m
0≤3
prawdziwe dla każdego m
czyli mamy
m∊[(−
∞,1)∪(9,+
∞)]∩(3,+
∞)
m∊(9,+∞)
2.
x
1≤0 i x
2≤0
|x
1|+|x
2|=−x
1−x
2=−(x
1+x
2)=−
−ba=
ba≤1
ponadto x
1*x
2=
ca≥0
oraz x
1+x
2=
−ba<0
ca=
1m
1m≥0
m>0
−ba=
m−3m<0
ponieważ m>0 to
m−3<0
m<3
ba=
−m+3m
−m+3m≤1 /*m (m>0 kierunek nierówności się nie zmienia)
−m+3≤m
−2m≤−3
m≥
32
czyli mamy
m∊[(−
∞,1)∪(9,+
∞)]∩<
32,3)=∅
nie ma w tym przypadku rozwiązań spełniających warunki zadania
3.
x
1≤0 i x
2≥0
wzory Viete'a niestety nie do końca nam tu pomogą, ale
| | 2√Δ | |
|x1|+|x2|= |
| = U{√Δ{m} |
| | 2m | |
ponieważ x
1*x
2≤0 to
ca=
1m≤0 to
m<0
czyli mamy
m∊(−∞,0)
ale musi być jeszcze
x
1≤0
m−3−
√Δ≥0
√Δ≤m−3 spełnione dla każdego m<0
i
x
2≥0
m−3+
√Δ≤0
√Δ≤3−m
Δ≤(3−m)
2
m
2−10m+9≤ 9−6m+m
2
−4m≤0
m≥0
sprzeczność
4.
x
1≥0 i x
2≤0
liczymy jak w (3)
| | −2√Δ | |
|x1|+|x2|= |
| = U{−√Δ{m} |
| | 2m | |
ponieważ x
1*x
2≤0 to
ca=
1m≤0 to
m<0
−
√Δ≥−m /*(−1)
√Δ≤m
sprzeczność bo
√Δ>0 a m<0
ostatecznie mamy
m∊(9,+∞)
pod warunkiem, że się gdzieś w rachunkach nie pomyliłam
27 kwi 05:05
maxiol77: ładnie tak po nocach siedzieć?
mi wyszło m∊<9ósmych ; ∞)
27 kwi 09:16
madeleine: Odpowiedź jest m∊(9,+∞)

Dziękuję Wam
27 kwi 11:28
Basia:
maxiol77
Pełnia jest. Wampirzyce i wilkołaczyce nie śpią. Wyruszają na żer.
27 kwi 11:43