helllp
mikko: Do zbiornika o pojemności 700m3 mozna doprowadzić wodę dwiema rurami. W ciągu jednej godziny
pierwsza rura dostarcza do zbiornika o 5m3 wody wiecej niz druga rura. Czas napełnienia
zbiornika tylko pierwsza rura jest o 16 godzin krótszy od czasu napełnienia tego zbiornika
tylko druga rura. Oblicz w ciągu ilu godzin pusty zbiornik zostanie napełniony, jesli woda
bedzie doprowadzana rzez obie rury jednoczesnie.
26 kwi 21:32
Basia:
x − ilość wody na godzinę z drugiej rury
x+5 − ilość wody na godzinę z pierwszej rury
2x+5 − ilość wody na godzinę z obu rur
t*(x+5)=(t+16)*x
tx+5t=tx+16x
5t=16x
t=
16x5
t*(x+5)=700
16x5*(x+5)=700 /*5
16x(x+5)=3500
16x
2+5x−3500=0
Δ, poerwiastki
pamiętaj, że x>0
26 kwi 21:43