POMOCY
zrozpaczony: 1. Wykaż, że jeśli funkcja kwadratowa f(x) = x
2 + (b − 4)x + c osiąga największą wartość dla
argumentu x = c, to ma dwa rózne miejsca zerowe wtedy i tylko wtedy, gdy c ∊ (−
∞,0) suma
(1,
∞)
| | 2x − 1 | |
2. Dana jest Funkcja f(x)= | |
| |. wyznacz dziedzinę funkcji i jej miejsca |
| | x + 2 | |
zerowe. Oblicz dla jakich argumentów wartości funkcji są mniejsze od 2. Narysuj wykres funkcji
i na jego podstawie określ przedziały monotoniczności funkcji.
3. Na loterii jest 20 losów: 4 wygrywających i 16 przegrywających.Gracz kupuje 4 losy. Oblicz
prawdopodobieństwo że wśród zakupionych losów co najmniej jeden jest wygrywający
4. Ostrosłup przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy dzielącą wysokość
w stosunku 2:3. Obliczyć stosunek objętości powstałych brył.
26 kwi 21:20
qq: w 1 coś jest nie tak albo przed x2 powinien być − lub nie największą wartość tylko
najmniejsza...
26 kwi 21:50
Junior : 3.
nΩ = 20 po 4
nA = 4 po 1 * 16 po 3 + 4 po 2 * 16 po 2 + 4 po 3 * 16 po 1 + 4 po 4 * 16 po 0 +
26 kwi 21:55
Basia:
ad.1
ta funkcja nie może mieć wartości największej bo a=1>0
ad.2
x+2≠0 ⇔ x≠−2 ⇒ D=R\{−2}
f(x)=0 ⇔ 2x−1=0 ⇔ x=
12
f(x)<2
(4x+3)(x+2)>0
x∊(−
∞,−2)∪(
−34,+
∞)
x+2>0
x>−2
x∊(−2,+
∞)
część wspólna to: (
−34,+
∞)
ad.3
losujemy 4 z 20
A − przynajmniej jeden wygrywa
A' − żaden nie wygrywa czyli wylosujemy 4 z 16
P(A) = 1−P(A')
26 kwi 22:01