POMOCy!!!
Katarzyna Olejnik: : Liczby ( −8; 4; x+1) ( w podanej kolejności) są pierwszym, drugim i trzecim wyrazem ciągu
geometrycznego. Oblicz x.
26 kwi 21:00
syla: x+1 podzielic na 4 = 4 podzileić na −8 i na krzyż mnozysz
26 kwi 21:02
syla: więc x= −3
26 kwi 21:03
Tomek.Noah: korzystasz z wlasnosci
(a,b,c) −ciag geom.
b2=a*c
26 kwi 21:04
syla: czyli tak jak wyżej zrobiłam

X+1 / 4= 4/−8 więc −8(x+1)=16, −8x−8=16, −8x=16+8, −8x= 24,
x=−3
26 kwi 21:08
Katarzyna Olejnik: dziękuję bardzo za pomoc.....pozdrawiam
26 kwi 21:18