czworościan foremny
Konchitto: Dany jest czworościan foremny ABCS o krawędzi a. Oblicz pole przekroju czworościanu , do
którego należy wysokość czworościanu i wysokość jego podstawy.
Odpowieź mam a2√2/4 tylko za cholerę nie wiem jak mogę to wyliczyć bo wychodzi mi źle.
26 kwi 20:56
Basia:

masz obliczyć pole tr.CDS
CD i DS są wysokościami treójkąta równobocznego o boku a czyli
|SP|
2+|CP|
2=|SC|
2
P=
12*|CD|*|SP|=
26 kwi 21:26
Konchitto: dzięki wielkie. błąd miałem przy końcowych obliczeniach
26 kwi 23:44