reszta z dzielenia
madeleine: Liczby całkowite a, b, c przy dzieleniu przez 4 dają odpowiednio reszty 1, 2, 3. Oblicz resztę
z dzielenia sumy kwadratów tych liczb przez 4.
26 kwi 20:46
stachu: (4x+1)2+(4y+2)2+(4z+3)2=16x2+16y2+16z2+4x+8y+12z+14
zauważmy, że wszystko dzieli się przez 4 poza wyrazem wolnym, więc
144=3 i reszty 2
26 kwi 20:58
madeleine: Dziękuje bardzo

Wynik się zgadza
26 kwi 21:05
ola: jak to jest podniesione do kwadratu? Jakies bzdury
26 kwi 23:05
madeleine: bo to reszta z dzielenia SUMY KWADRATÓW
27 kwi 13:14
walet:
To, że wynik się zgadza, to jeszcze nie oznacza, że rozwiązanie jest poprawne, a w rozwiązaniu
stacha są nieścisłości, które ola określila dosadniej.
(4x + 1)2 + (4y + 2)2 + (4z + 3)2 = 16x2 + 16y2 + 16z2 + 8x + 16y + 12z + 4*3 + 2 =
4(4x2 + 4y2 + 4z2 + 2x + 8y + 3z + 3) + 2
27 kwi 13:31
stachu: ola bzdury? wzorów skróconego mnożenia nie miałaś?
27 kwi 17:02
stachu: a to chodzi na tym forum, żeby rozwiązać do końca zadania czy, żeby ludzie też mieli coś do
zrobienia? Ja dałem wskazówkę i tylę, a to rozwinięcie wzorów skróconego mnożenia jest
niepoprawne, bo to był przykład tylko, że używamy wzorów.
27 kwi 17:05
Basia:
I bardzo dobrze stachu. Tak trzymaj. Ale przy podnoszeniu do kwadratu rzeczywiście się
pomyliłeś, konsekwentnie zamiast 2ab wstawiłeś ab. Zdarzają się nam wszystkim takie
"wpadki", gdy staramy się zbyt szybko napisać o co nam chodzi. Zdarzają się też błędy, których
nigdy nikt by nie zrobił pisząc na kartce papieru, bo nie zawsze dobrze widzimy postać ułamka,
potęgi itp. Powinniśmy to sprawdzać na podglądzie, no ale wiadomo jak z tym bywa. Człowiek to
z natury raczej leniwa istota. Oczywiście są wyjątki (to do tych, którzy poczują się urażeni).
27 kwi 17:32