Droga z miejscowości A do miejscowości B ma długość 26km ........
Hubert: Droga z miejscowości A do miejscowości B ma długość 26km. Motocyklista przebył tę droge w
czasie o 1,5h krotszym niz rowerzysta, ktory jechał z predkoscia o 39 km/h mniejszą. Oblicz, z
jaką predkoscia jechał motocyklista a z jaka rowerzysta.
Prosze o rozwiazanie krok po kroku
26 kwi 20:42
AAAAAA: droga się nie zmienia więc zawsze będzie równa 26 km
wg wzoru V=s/t czyli niezmienna droga bedzie sie równać V*t
dla motocylisty przyjmujemy że jest jakby podstawą obliczeń czyli s=V*t
dla rowerzysty s= (t+1,5) [jechał dłużej o tyle od motocyklisty] * (V−39) [tyle km/h był od
niego wolniejszy] czyli s=(t+1,5)(V−39)
i teraz układ równań czyli z pierwszego 26=Vt −> wyciągamy V=26/t
i podstawiamy do drugiego równania w miejsce V
26=(t+1,5)(26/t−39)
wychodzi 26=26−39t+39/t−58,5
dodajemy odejmujemy przenosimy na jedną stronę i mamy −39t+39/t−58,5=o mnożymy całość razy t
aby mieć równanie kwadratowe
−39t2 − 58,5 t +39= 0 /:3
−13t2 − 19,5 + 13=0
26 kwi 20:59
AAAAAA: sorry tam jest w ostatnim 19,5t
26 kwi 21:00
Hubert: facking shit ... i tak tego nie czaje

Ale dzieki za pomoc. 100 pkt respectu ode mnie dla
ciebie
26 kwi 21:02
AAAAAA: Δ= (19,5)2 +4*13*13=380,25+ 676=1056,25 √Δ= 32,5
26 kwi 21:03
26 kwi 21:04
Hubert: wychodzi na to ze musze teraz wyliczyc deltę ?
26 kwi 21:05
Hubert: co wyznacza ta delta ? predkosc motocyklisty czy rowerzysty ?
26 kwi 21:08
AAAAAA: ale zrobię do końca

t
1= 1/2
t
2= −2 odrzucam (czas nie może się cofać)
i dla rowerzysty czas będzie wynosił 1,5 +0,5 i dalej to już wiesz
26 kwi 21:08
AAAAAA: ta delta wyznacza
czas motocyklisty
26 kwi 21:09
Hubert: powinno wyjsc ze motocyklista jechał z predkoscia 52 km/h a rowerzysta 13 km/h. Tylko jak do
tego dojść ? Zalezy mi bo pewnie cos z tego typu pojawi sie na maturze
26 kwi 21:10
pmkna: Ja miałam dzisija próbną maturę i właśnie takie coś było−−− HELP



!1
3 mar 20:31
Maggie: Ja dzisiaj pisałam próbną matura i miałam identyczne zadanie.
Nie byłam pewna do czasu, aż teraz zobaczyłam że odpowiedź to 52km/h i 13km/h, a mi właśnie tak
wyszło. I mam chyba prostszy sposób niż : AAAAAAAA
No więc ja zrobiłam tak:
V = s/t
DANE:
Motocyklista: Rowerzysta:
s−droga= 26km s−droga=26km
t−czas= t−1,5h t−czas = ?
V− prędkość =? V−prędkość= V−39km
Układ równań :
V=26km/t−1,5h
V−39km=26km/t
I teraz podstawiamy za V:
26km/t−15h −39km= 26km/t
26km−39km x (t−1,5h) / t−1,5h = 26km/t
t−1,5h się skraca z t−1,h na górze
i zostaje:
27 mar 19:20
Mila: Przy oznaczeniach, Maggie:
S=v*t
droga = prędkość x czas jazdy
v*(t−1,5)=26
(v−39)*t=26
v*t−1,5v=26
v*t−39t=26
vt=26+1,5v
vt=26+39t⇔26+39t=26+1,5v⇔39t=1,5v
v=26t i podstawiamy do v*t−39t=26⇔
26t
2−39t−26=0 i t>0
2t
2−3t−2=0
Δ=9+16=25
| | 3−5 | | 3+5 | |
t= |
| <0 lub t= |
| =2 |
| | 4 | | 4 | |
t=2h czas jazdy rowerzysty
26:2=13km/h prędkość rowerzysty
v+39 =13+39=52km/h prędkość motocyklisty
Spr.
26:52=0,5h
26:13=2h
2h−0,5h=1,5h
odp.52km/h i 13km/h
27 mar 23:17
pigor: ... , lub np. tak : niech
v,v−39=? i
v>39 − szukane prędkości średnie
m. i r. odpowiednio, to
tm=tr−1,5 ⇔
26v= 26v−39−1,5 /*v(v−39) ⇔ 26v−26*39= 26v−1,5v(v−39) ⇔
⇔ 1,5v
2−1,5*39v−26*39= 0 /:1,5 ⇔
v2−39v−262=0 i
√Δ=65 i v=
12(39+65}=52,
więc v−39 52−39= 13km/h zatem
vm=52km/h i
vr= 13 km/h . ...
27 mar 23:45