Zadanka z logiki
Janek Wiśniewski: Witam, może ktoś pomóc w rozwiązaniu?
1 Wskaż, które z podanych rozumowań jest poprawne:
Przesłanki: 1.Jeżeli student uczy się pilnie, to zda egzaminu. 2. Student uczy się pilnie.
Wniosek: Student zda egzamin.
Przesłanki: 1. Jeżeli student nie uczy się pilnie, to nie zda egzaminu. 2. Student zda egzamin.
Wniosek: Student uczy się pilnie.
Przesłanki: 1.Jeżeli student nie uczy się pilnie, to nie zda egzaminu. 2. Student nie zda
egzaminu. Wniosek: Student nie uczy się pilnie.
Przesłanki: 1.Jeżeli student uczy się pilnie, to zda egzaminu. 2. Student nie uczy się pilnie.
Wniosek: Student nie zda egzaminu.
2 Załóżmy, że zdanie a jest fałszywe. Wskaż zdania, które są prawdziwe dla każdego zdania b.
(a*b)−>b
(a+b)<−>a
(a*b)<−>a
b−>(b−>a)
3 Który z podanych zbiorów formuł rachunku zdań jest sprzeczny?
{(p −> ((−q * q) −> r)), ((−q * q) −> r), p, q }
{ (p + q), (p −> q) , (q −> p) }
{ ((p + q) −> p) , ( p −> −q), (−p * q) }
{ −p, (p −> q) , (q −> −p) }
4 Która z wymienionych formuł jest tautologią rachunku
zdań?
((p * q) −> (p + q))
(p −> ((p + q) −> q)) −> q
−p −>(q −> p)
(q −> ((p * q) −> p))
5 Które z wymienionych wartościowań spełnia formułę zdaniową ((p−>(q−>r)) v (r−>(q−>p)))?
v(p)=0 i dowolonae wartości
dla pozostałych zmiennych.
v(r)=1, v(p)=(q)=0.
v(p)=1 i dowolne wartości dla pozostałych zmiennych.
v(r)=0 i v(p)=1, v(q)=1
Pozdrawiam
26 kwi 20:39
Basia:
ad.1
pierwsze tak, bo mamy implikację T⇒ zda egzamin
z prawdy nie może wynikać fałsz czyli "zda wgzamin"=T
drugie tak, bo z mamy implikację "nie uczy się"⇒F
z prawdy nie może wynikać fałsz czyli "nie uczy się"=F czyli uczy się
trzecie nie, bo mamy implikację "nie uczy się"⇒T
nie można ocenić wartości logicznej poprzednika, bo implikacje
F⇒T i T⇒T obie są prawdziwe
czwarte nie, bo mamy implikację F⇒"zda"
nie można ocenić wartości logicznej następnika, bo implikacje
F⇒T i F⇒F obie są prawdziwe
ad.2
a=F
F∧b⇒b jest T niezależnie od b
F∨b⇔F nie jest prawdziwe dla b=T
F∧b⇔F jest T niezależnie od b
b⇒(b⇒F)
jeżeli b=T to (b⇒F)=(T⇒F)=F i mamy T⇒F = F
jeżeli b=F to (b⇒F)=(F⇒F)=T i mamy F⇒T = T
nie jest więc prawdziwe dla b=T
ad.3 i ad.4
to trzeba metodą 0−1 tutaj trudno to napisać
ad.5
1.
p=0 to p⇒(q⇒r) jest 1 niezależnie od wartości q,r czyli alternatywa też jest prawdziwa
niezależnie od wartości q,r
2.
tak samo jak 1 z powodu p=0
3.
p=1
gdyby q⇒r było 0 czyli q=1 i r=0 to p⇒(q⇒r)=(1⇒0)=0 ale
druga implikacja byłaby (0⇒(1⇒1))=(0⇒1)=1
gdyby q⇒r było 1 to pierwsza implikacja byłaby 1 czyli alternatywa też 1
czyli zawsze 1
4.
(1⇒(1⇒0))=(1⇒0)=0
(0⇒(1⇒1))=(0⇒1)=1
alternatywa zawsze=1
27 kwi 05:44