zadanie maturalne (trygonometria+prawdopodobieństwo)
maturzysta2010: Mam problem z zadaniem maturalnym:
Rozwiąż równanie : 2 sinx2x+cosx/sinx= 4cosx, jeśli x∊{0;2π}. Ze zbioru rozwiązań tego równania
losujemy bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że co najmniej jedno
z wylosowanych rozwiązań jest wielokrotnością liczby π/2.
Z góry dzięki za pomoc
26 kwi 20:18
stachu: 4sinxcosx+cosxsinx−4cosx=4sinxcosx−4sinxcosx+cosxsinx=cosxsinx=ctgx
26 kwi 21:42
26 kwi 21:46
maturzysta2010: to drugie
26 kwi 22:06
Basia:
sinx≠0
x≠kπ
| | cosx | |
2sin2x+ |
| −4cosx=0 |
| | sinx | |
| 2sin2x*sinx+cosx−4sinx*cosx | |
| =0 |
| sinx | |
2*2sinx*cosx*sinx−4sinx*cosx+cosx=0
cosx(4sin
2x−4sinx+1)=0
cosx=0 ⇔ x=
π2 lub x=
3π2
4sin
2x−4sinx+1=0
t=sinx
4t
2−4t+1=0
Δ=16−16=0
t
0=
48=
12
sinx=
12 ⇔ x=
π6 lub x=
5π6
mamy 4 rozwiązania, w tym 2 będące wielokrotnością
π2
losujemy 2 rozwiązania
| | | | 4! | | 3*4 | |
|Ω|= | = |
| = |
| =6 |
| | | 2!*2! | | 1*2 | |
aby wylosiwać wielokrotności
π2 losujemy 2 z dwóch
P(A)=
16
26 kwi 22:24
26 kwi 22:25
maturzysta2010: ślicznie dziękuję
26 kwi 22:33
26 kwi 22:42
Basia:
a, co najmniej jedno ma być; przeoczyłam
czyli oczywiście 56
26 kwi 22:44