funkcja
gus: Wyznacz wzór funkcji, której dziedziną jest R a jej wykresem jest parabola przechodząca przez
punkty (0.2) i (−1.0) a osią symetrii jest prosta x=1.
26 kwi 19:55
Junior:
Bedzie to parabola z ramionami w dół i wierzchołku w
x=1(mozna to zobaczyć rysując asymbtote w
x=1 i zaznaczajac te dwa punkty)
zatem nasza funkcja ma postać f(x)= ax
2 + bx + c
znamy dwa punkty nalezace do niej zatem f(0) = c = 2 i f(−1)= a − b + c = 0
| | b | | b | |
wx = 1 = − |
| zatam a = − |
| |
| | 2a | | 2 | |
podstawiamy wartość c i a do równania wyżej aby wyznaczyć b
f(−1)= a − b + c = 0
| | 2 | | 4 | |
f(x)= − |
| x2 + |
| x + 2 dziedzinaf = R |
| | 3 | | 3 | |
26 kwi 20:35
stachu: Skoro funkcja ma wzór ogólny: ax2+bx+c, gdzie c jest punktem przecięcia z osią y, to wychodzi,
że punkt ten jest w 2. Idąc dalej: skoro jednym z miejsc zerowych jest x1=−1, a osią symetrii
jest prosta x=1 to x2=3. postać kanoniczna będzie wyglądała więc: a(x+1)(x−3)=ax2−2ax−3a.
−3a to nasze c, które jak wiemy wynosi 2, stąd a=−23
26 kwi 20:51