logarytm
syla: wiedząc że log p2=0.43 oraz że logp6=1.11, oblicz wartość wtrażenia logp8 √6 z
dokładnością do 0,1
26 kwi 19:52
Svanar: logp8√6 = logp8 + logp√6
logp8=logp23 = 3 logp2
logp√6 = logp6−1 = −1logp6
teraz tylko podstawic i wyliczyc
26 kwi 19:55
syla: ale jak podstawić? nie kumam
26 kwi 20:18
Svanar: 3*0,43 −1,11 = 1,29−1,11= 0,18
26 kwi 20:21
syla: dziękuję
26 kwi 20:24
Klaudia: Wszystko ok tylko zrobileś/zrobilas bląd.
Logp{6}=logp60,5 = 0,5logp6
I jak teraz postawiasz to wyjdzie dobry wynik czyli 1,8.
13 gru 18:53