matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Układ Równań - Ciąg geo
Draż:
układ rownan : 14760 = 5000(1−q
n
)/(1−q) 2560 = 5000*q
n
−1 Wyliczyć q i n prosze o pomoc
26 kwi 19:33
Gustlik:
To chyba miało być tak:
5000(1−q
n
)
{ 14760 =
1−q
{ 2560 = 5000*q
n−1
5000(1−q
n
)
{ 14760 =
1−q
5000*q
n
{ 2560 =
q
Podstaw sobie t=q
n
i rozwiąż jak układ z dwiema niewiadomymi t i q. Potem wróć do tego podstawienia i znając q i t oblicz n.
5000(1−t)
{ 14760 =
1−q
5000*t
{ 2560 =
q
Potrafisz?
27 kwi 02:10