Równanie logarytmiczne
Zdzisław: Równanie logarytmiczne.
Proszę o pomoc przy takim równaniu:
xlog (x+1) = (0,1)−2
26 kwi 19:33
Zdzisław: xlog (x+1) = (0,1)−2
26 kwi 19:33
Zdzisław: Przepraszam, to jeszcze nie tak....
xlog(x+1)= (0,1)−2
O tak powinno być, jak powyżej.
26 kwi 19:35
Svanar: cos tu zepsules.... nie ma czegos takiego jak log(x+1)
26 kwi 19:35
Zdzisław: bez nawiasu.
26 kwi 19:38
Zdzisław: I to x+1 nie jest w podstawie.
26 kwi 19:39
Basia:
x>0
i ⇒ x>0
x+1>0
log(x+1)=y*logx
x
y*logx=10
2
(x
logx)
y=10
2
10
y=10
2
y=2
log(x+1)=2logx
log(x+1)=x
2
x+1=x
2
x
2−x−1=0
Δ = (−1)
2−4*1*(−1)=5
26 kwi 20:31
Basia:
linia 10
log(x+1)=logx2 oczywiście
26 kwi 21:06
maxiol77: dzieki basia, ale czemu
log(x+1)=y*logx
z kąd to wziełaś? jakies założenie?
26 kwi 21:33
Jack: na pewno w potęgę x po lewej stronie w jest nawias obejmujący jedynkę?
26 kwi 23:04
Jack: *w potędze x
26 kwi 23:06
Basia:
jeżeli logx≠0
(a jest bo logx=0 ⇔ x=1 a wtedy x
log(x+1)=1≠100)
to istnieje liczba y taka, że
stąd
istnieje liczba y taka, że
log(x+1)=y*logx
27 kwi 01:52