Równanie logarytmiczne.
Paweł: Bardzo proszę o pomoc przy rozwiązaniu tego równania.
log2(3+x) − 2log2 (x−1) = −1
26 kwi 19:09
Godzio: zał. 3+x > 0 i x − 1 > 0
| | 1 | |
log2(3+x) = log2(x−1)2 + log2 |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
log2(3+x) = log2(x−1)2 + log2 |
| |
| | 2 | |
6 + 2x = x
2 − 2x + 1
0 = x
2 − 4x − 5
0 = (x+1)(x−5)
sprawdź rozwiązania z założeniem
26 kwi 19:15
Paweł: A skąd się wziął ten ostatni element 0= (x+1)(x−5)?
26 kwi 19:22
Godzio: postać iloczynowa równania kwadratowego => delta pierwiastki i masz rozwiązanie
26 kwi 20:39