Logarytmy
damon: Wiedząc, że log220 = a i log315 = b Wyznacz log 2 360 ( w zależności od a i b )
26 kwi 18:56
damon: przepraszam ogromnie w treści mam błąd
Wiedząc, że log320 = a i log315 = b Wyznacz log 2 360 ( w zależności od a i b )
26 kwi 19:01
damon: wiem tylko tyle...
log
320 = log
32 + log
310
log
315 = log
33 + log
35
| | log3360 | | log39 + log340 | | 2 + log32 + log320 | |
log2360 = |
| = |
| = |
| |
| | log32 | | log32 | | log32 | |
ale co dalej... ktoś wie jak to ma wyglądać?
26 kwi 19:09
damon: nakieruje mnie ktoś chociaż co mam zrobić z tym?
26 kwi 19:21
Basia:
| | 3a | |
log320=a ⇔ 3a=20 ⇔ 2= |
| |
| | 10 | |
log
2360=log
2(8*45)=log
28+log
2(3*15)=
3+log
23+log
215 =
| | 1+b | |
3+ |
| =.............. |
| | a−log310 | |
a+b=log
320+log
315=log
3300=log
3(3*100)=log
33+log
310
2=
1+2log
310
2log
310=a+b−1
log
310=
a+b−12
................=
podejrzewam, że powinno się dać w prostszy sposób rozwiązać, ale nie mam pomysłu
26 kwi 19:35
26 kwi 19:39
damon: ale fajnie, dzięki
26 kwi 19:56