Nierówność
Kisiel: Dana jest nierówność |x − 1| + |x + 2| < m.
Wyznacz te wartości parametru m, dla których ta nierówność nie ma rozwiązań.
26 kwi 18:56
stachu:

rozpatrujesz 3 przypadki kiedy:
I. x<−2
II. −2≤x<1
III. x≥1
1.
−x+1−x−2=0
−2x−1=0
2.
−x−1+x+2=0
brak rozwiązań
3.
x−1+x+2=0
2x+1=0
nierówność nie ma rozwiązań dla m<3
26 kwi 20:03
Eta:

Najprościej rozwiązać rysyjąc wykresy:
f(x) = I x−1i +I x+1I i g(x)= m −−− funkcja stała
rozpatrujemy f(x) w przedziałach:
dla x < −2 => f(x) = −x+1 −x −2= −2x −1
dla x€<−2, 1) => f(x) = −x+1 +x +2= 3
dla x€ <1,∞) => x−1+x+2= 2x +1
rysujemy te wykresy i widać ,że dla m€ ( −∞, 3) −−− brak rozwiazań
odp: m€ ( −∞, 3)
26 kwi 20:14