help!
Wydi: Uzasadnij że 2log23−log327+log1/49>0,33
26 kwi 18:48
Basia:
| | log29 | | log29 | |
log1/49= |
| = |
| |
| | log214 | | −2 | |
= 2
log23*2
−3*(2
log29)
−1/2 =
3*
18*(9)
−1/2=
i to nie jest >0,33 jeżeli nie pomyliłam się w rachunkach i jeżeli Ty nie pomyliłeś się w
zapisie
26 kwi 18:58
Wydi: a nie może być tak...
2
log23−log227/3+log236=
=2
log23−log29+log236=
=2
log23/9*36=
=2
log212=12

12>0,33
26 kwi 20:12
Wydi: przed chwila coś takiego mi wyszło...
26 kwi 20:13
Wydi:
26 kwi 20:31
Basia:
Wydi log
327=3 więc jak może się równać log
29 ?
log
327=log
28
| | log29 | | log29 | | −1 | |
log1/49= |
| = |
| = |
| *log29 = |
| | log214 | | −2 | | 2 | |
log
29
−1/2 = log
213
a nie log
236
26 kwi 20:42
Wydi: źle używałem działań na logarytmach ale przykład dobrze przepisałem
26 kwi 20:56
Wydi: Musi być jakiś sposób żeby to dobrze zrobić
27 kwi 17:10
Basia:
Wydi policzyłam Ci ile to jest i nic nie poradzę na to, że to jest 0,125, które
nie jest >0,33.
Błędy drukarskie też się zdarzają. A może Ty źle przeczytałeś, albo przepisałeś ?
27 kwi 17:23
Silwest: Basia cos jest zle bo jest uzasadnij czyli musi byc wieksze zaraz jak mi starczy sil to cos z
tym zrobie ;>
27 kwi 17:27
kalafiorowa:
log
327=log
28
| | log29 | | log29 | | log29 | |
log1/49= |
| = |
| = |
| |
| | | | log22−2 | | −2 | |
| | log29 | | 3 | | log29 | |
log23−log327+log1/49= log23−log28+ |
| = log2 |
| + |
| = |
| | −2 | | 8 | | −2 | |
| | log264 | | log226 | | 6 | |
|
| = |
| = |
| =−3 |
| | −2 | | −2 | | −2 | |
hmm. Wyszło mi tak jak Basi
27 kwi 17:52
Wydi: Musze sprawdzić ten przykład faktycznie
27 kwi 17:56
Wydi: Tak jest przyznaje się bez bicia

mój błąd , powinien być
log827 zamiast log
327
27 kwi 19:25
Pawel: wszystko w tym przykładzie dobrze wychodzi ze 1/3>0,33
skorzystajcie z zależnozci ze a do pitegi logab =b
27 kwi 19:58
Wydi: Dobra wracając jeszcze raz...
Spróbuje metodą Kalafiorowej, najpierw obliczyć wszystko w potędze.
log
23−log
827+log
1/49=
| | log227 | | log29 | |
=log23− |
| + |
| =  i teraz mogę pomnożyć wszystko przez 6 czy korzystać |
| | 3 | | −2 | |
ze wzorów i liczyć liczniki tych ułamków
27 kwi 23:09
kalafiorowa:
nie możesz pomnożyć ponieważ to nie jest równanie ani nierówność

po prostu liczysz dalej
27 kwi 23:19
kalafiorowa: oczywiście sprowadzasz wszystko do wspólnego mianownika, ale pozbyć się go mnożąć wszystko prze
6 nie możesz
27 kwi 23:20
robinka: | | 1 | | log29 | |
2log23*2−3*2log149=3* |
| *2^^{ |
| }= |
| | 8 | | log214 | |
27 kwi 23:24
wilga:
a
logab= b
−log
827 = −
13*log
23
3= −
13*3log
23= −log
23
log
1/49= l −
12*log
23
2= −
12*2*log
23=−log
23
to:
wykładnik potęgi: log
23−log
23−log
23= −log
23
czyli:
2
−log23= 2
log2(1/3)=
13= 0,33333333......
0,333333333..... > 0,33
27 kwi 23:35
Wydi: Stanowczo mnie to zadanie prześladowało od rana

Dziękuje wszystkim za pomoc i wskazówki

27 kwi 23:56
xxx: wilga dobrze rozwiazala tą nierówność, reszta jest w bledzie
26 gru 17:20
Eta:
26 gru 17:43