zad
matthew: Wyznacz zbior wartosci funkcji f(x) = 2cos2x − cosx
26 kwi 18:48
matthew:

mam jeszcze takie zadanie:
Oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego szesciokatnego wiedzac, ze dlugosc krawedzi bocznej
wynosi k oraz promien okregu wpisanego w podstawe tego ostroslupa wynosi r.
prosze o pomoc
26 kwi 20:49
matthew: wiedzialbym jak rozwiazac zadanie, gdybym mial okrag opisany, natomiast ze wpisanym mam
problem.... prosze o jakas podpowiedz
26 kwi 21:01
Eta:
r= h( trójkąta równoboczneg) o boku dł; "a"
H ostr. wyznacz z tw. Pitagorasa
z trójkąta prostokatnego H, a, −−− dł. przyprostokątnych , k −−dł. przeciwprostokątnej
26 kwi 21:11
Godzio:
r
2 + 3h
2 = 3k
2
3h
2 = 3k
2 − r
2
H
2 + r
2 = h
2
| | 3k2 − r2 | | 3r2 | |
H2 = |
| − |
| = {3k2 − 4r2}{3} |
| | 3 | | 3 | |
| | a2√3 | | | |
Pp = 6 * |
| = |
| = 2√3r2 |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | √3k2−4r2 | | 2r2√3k2−4r2 | |
V = |
| * Pp * H = |
| * 2√3r2 * |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | √3 | | 3 | |
sprawdź czy nigdzie się nie pomyliłem
26 kwi 21:24
tylkoniematma: na to pierwsze
f(x)=2cos2(x)−cos(x)
czyli 2cos2(x) − cosx= 0
cos(x)(2cos(x)−1)=0
dla cosx=o dla x={π/2 +kπ}
dla cosx=1/2 dla x={π/4 +kπ} gdzie k ∊ C
26 kwi 21:36
matthew: ok. wyszlo
dzieki
Eta
26 kwi 21:39
matthew: Oblicz wartoc wyrazenia:
| (x−y)(x4−y4) | | 2xy(x3 − y3) | |
| − |
| |
| x2 − y2 | | x2 + xy + y2 | |
zaczalem tak:
| (x−y)(x4−y4) | | 2xy(x3 − y3) | |
| − |
| = |
| x2 − y2 | | x2 + xy + y2 | |
| | (x−y)(x2 − y2)(x2+y2) | | 2xy(x−y)(x2 + xy + y2) | |
= |
| − |
| = |
| | (x−y)(x+y) | | x2 + xy + y2 | |
| | (x−y)(x+y)(x+y)2 − 2xy | |
= |
| − 2xy(x−y) = (x−y)(x+y)2 − 2xy − 2xy(x−y) |
| | x+y | |
26 kwi 21:57
Godzio: 2 linijka
| (x−y)(x−y)(x+y)(x2+y2) | | 2xy(x−y)(x2+xy+y2 | |
| − |
| = |
| (x−y)(x+y) | | x2+xy+y2 | |
(x−y)(x
2+y
2) − 2xy(x−y) = (x−y)(x
2 + y
2 − 2xy) = (x−y)(x−y)
2 = (x−y)
3
26 kwi 22:03
matthew: sorki, przyakdkiem wyslalem...
to jest dokonczenie:
= (x−y)(x
2 + 2xy + y
2) − 2xy − 2xy(x−y) = x
2(x−y) + 2xy(x−y) + y
2(x−y) − 2xy − 2xy(x−y) =
= x
2(x−y) + y
2(x−y) − 2xy .... nie wiem co zrobic dalej...
| | 7 | |
mam jeszcze takie dane: x = 1,(2) i y = 2 |
| |
| | 9 | |
musze je wstawic do tego wyrazenia powyzej, ale wychodza mi zle wyniki....
nie wiem wlasciwie jak interpretowac ta liczbe x = 1,(2)....
prosze o pomoc
26 kwi 22:03
Godzio:
podstaw a dalej sobie już dasz radę
26 kwi 22:05
matthew: dzieki
Godzio 
wyszlo
a mozesz napisac mi jak przeksztalciles liczbe 1,(2) do postaci ulamkowej?
26 kwi 22:37
Eta:
1, (2) = x /*10
12, (2) = 10x
odejmujemy:
26 kwi 22:50
Godzio:
26 kwi 22:51
matthew: mam jeszcze takie zadanie....
| | 1 | |
Dana jest funkcja f(x) = |
| . Wyznacz rownanie prostej y = ax + b (a≠0), ktora z wykresem |
| | 2 | |
| | 1 | |
funkcji ma tylko jeden punkt wspolny A(2, |
| ) |
| | 2 | |
podstawilem ten punkt do prostej, tak jak zwykle nalezy zrobic kiedy wyznaczamy wzor f.
liniowej.
brakuje jeszcze jednego punktu.... myslalem, ze to jeden z nich (0, y) lub (x,0) − zdawajac
sobie sprawe, ze bede musial sie jeszcze uporac z x i y − poniewaz prosta przecina oby dwie
osie.... jendak nie wiele to pomoglo....
prosze o jakas podpowiedz
26 kwi 22:55
matthew: o dziekuje wam
26 kwi 22:55
Godzio: Coś za mało danych żeby podać dokładne równanie tej prostej
26 kwi 23:00
matthew: ... nie rozumiem za bardzo.... szczerze pierwszy raz spotykam sie z czyms takim jak 1,(2)
co to w ogole jest za liczba? nie za bardzo rozumiem to odejmowanie... tzn co od czego
dokladnie jest odejmowane....?
i dlaczego nalezy mnozyc razy 10?
26 kwi 23:03
matthew: ja tam sie pomylilem.... dopiero teraz zauwazylem....sorki... wzor funkci ma wygladac tak:
26 kwi 23:05
Godzio: mnożysz zawsze tyle 10 ile jest liczb w okresie np.
1.(123) = x tutaj razy 1000
1,(23) = x / * 100 itd
1,22222 =
x / * 10
12,2222 = 10x / − x
12,2222 −
x = 9x
12,2222 − 1,2222 = 9 x
11 = 9x
Teraz zrozumiałe ?
26 kwi 23:06
Godzio: jak coś to hiperbola

dobra to robimy
26 kwi 23:07
matthew: no wlasnie
26 kwi 23:08
matthew: ale ja tylko o podpowiedz prosze, bo chcialbym sam zrobic to zadanie
26 kwi 23:09
stachu: jak masz tylko jeden punkt to przechodzi przez niego pęk prostych ograniczony ramionami
hiperboli
26 kwi 23:10
Godzio:
y = ax + b a ≠0
f(x) = y
| 1 | | 1 | |
| = ax + |
| − 2a / * x |
| x | | 2 | |
zał. Δ = 0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Δ = |
| − 2a + 4a2 + 4a = 4a2 + 2a + |
| = (2a + |
| )2 = 0 |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y = − |
| x + |
| + |
| = − |
| x + 1 |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
26 kwi 23:10
Godzio:
AA

to nie patrz na to

Podstaw punkt A do prostej oblicz "a" lub "b"
Przyrównaj y do f(x) i że ma być tylko jeden punkt wspólny Δ = 0
26 kwi 23:12
stachu: i tak na prawde rozwiązaniem będzie prosta x=2, ponieważ inaczej prędzej czy później
jakakolwiek prosta przetnie hiperbole ponieważ one dążą do obu nieskończoności
26 kwi 23:12
stachu:

A
Poprowadźmy jakąkolwiek prostą z współczynnikiem kierunkowym dodatnim (szara) i ujemnym
(niebieska). Prędzej czy później nastąpi drugie przecięcie. Jedynym rozwiązaniem jest x=2
(czerwona)
26 kwi 23:20
Godzio: ano też prawda
26 kwi 23:28
Godzio:

a taka ?
26 kwi 23:30
stachu: pisałem już wcześniej, że to będzie pęk prostych ograniczony hiperbolami, takich prostych
będzie dużo
26 kwi 23:33
stachu: znaczy przepraszam, będzie styczna do tego punktu i x=2, przepraszam najmocniej
26 kwi 23:36
matthew: ale spojrzcie na tresc zadania jeszcze raz

jest tam maly szczegol, ktory rozwiewa wszelkie
watpliwosci
dziekuje wam za odpowiedzi
26 kwi 23:39
matthew: | | 1 | |
a jednak nie, pomylka, sorki, chodzilo mi o ten warunek a≠0, ale to tyczy sie tylko y = |
| |
| | 2 | |
tzn ze x = 2 rowniez jest dobry, wiec mam brac pod uwage dwie odpowiedzi?
26 kwi 23:43
stachu: skoro nic nie ogranicza to rozwiązaniami są styczna do hiperboli w I ćwiartce układu w punkcie
P i x=2
26 kwi 23:48
matthew: Godzio z tym okresem jest prawie wszystko zrozumiale, tylko dlaczego akurat po przecinku
| | 1 | |
jest 5 dwojek? czy to wynika z tego, ze 0,2 to |
| ? |
| | 5 | |
i na koncu jak podstawiasz za x liczbe, dlaczego ona ma po przecinku cztery cyfry, skoro na
poczatku x byl rowny: 1,22222 ? dlaczego nalezy odejmowac x po obu stronach?
26 kwi 23:52
stachu: czy to 5 dwójek czy to 1289, nie ważne. Właśnie po to jest okres to jest liczba 2 po przecinku
dążąca do nieskończoności. A jak odejmujesz stronami to okres też odejmujesz. Stąd z 12,(2) −
1,(2) = 11.
27 kwi 00:03
matthew:

W trojkacie o bokach dlugosci 5, 7, i 8 oblicz dlugosc srodkowej poprowadzonej do najdluzszego
boku.
Prosze o pomoc
27 kwi 01:01
stachu:

β=π−α
cosβ=−cosα
I użyj 2x twierdzenia kosinusów.
27 kwi 09:41
asda: ΔΩ⇒αβδπ∄Ωβ⇒ΩΔ∑≈⇒∫→ i wtedy wam wyjdzie
27 lut 12:08
asda: 75
11
2 112
x
3 + x
2 + x + 1 x3 + x2 + x + 1
5
10 510
8
2x−1 + 4
x = 2 82x−1 + 4x = 2
2
2009 22009
64 = 8
2 = (2
3)
2 = 2
3*2 = 2
6 64 = 82 = (23)2 = 23*2 = 26
3
45 345
5
x2−2 5x2−2
x
x2 = e
ln xx2 = e
x2lnx xx2 = eln xx2 = ex2lnx
√3 √3
√121 √121
3√8 3√8
4√625 4√625
3
√2 3 √2
23
23
1
45
145
27 +
37 =
57
27 + 37 = 57
(1
23 − 2
78) *
45
(123 − 278) * 45
1 2 4
+
− 1
2 3 5
3x − 2
2x + 1
2 + 12
13 − 45
3 + 14
2 +
7 − 89
27 lut 12:08