Równianie logarytmiczne
Aga: Równianie logarytmiczne

x
2 − 3
8*10x + 3
18 = 0
26 kwi 18:21
Matematyk: jaki ma ci wynik wyjść ?
26 kwi 18:33
Aga: pojęcia nie mam

bo nauczycielka dyktowała ze swojej książki i prawidłowych wyników nie podała
26 kwi 18:35
Matematyk: zaraz coś spróbujemy
26 kwi 18:39
Aga: okiii
26 kwi 18:41
ak1: A cóż to za "równanie logarytmiczne"
to jest zwykłe równanie kwadratowe liczy się deltę
cyfry trochę duże ale wychodzi
26 kwi 18:58
jakija: no własnie... nie ma prostszego sposobu na te 3−jki ?
26 kwi 19:00
Aga: właśnie liczę to jako równianie kwadratowe..
ale chciałabym to sprowadzić do jakiejś wspólnej podstawy, da się? xD
26 kwi 19:04
Aga: właśnie liczę to jako równianie kwadratowe..
ale chciałabym to sprowadzić do jakiejś wspólnej podstawy, da się? xD
26 kwi 19:05
Aga: właśnie liczę to jako równianie kwadratowe..
ale chciałabym to sprowadzić do jakiejś wspólnej podstawy, da się? xD
26 kwi 19:05
Godzio:
Δ = 3
16 * 100 − 4 * 3
18 = 3
16(100 − 36) = 3
16 * 64
√Δ = 3
8 * 8
3
8 = t
| | 10t − 8t | | 2t | |
x1 = |
| = |
| = t |
| | 2 | | 2 | |
x
1 = 3
8
x
2 = 3
2 * 3
8 = 3
10
26 kwi 19:08
Aga: Godzio

kolokwialnie mówiąc, masz 'łeb jak sklep' w jak najbardziej pozytywnym aspekcie

wielkie dzięki
26 kwi 19:17