matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
cosa5-sina7
Bujal:
a
5
=
5
6
π a
7
=
7
6
π oblicz cos a
5
− sin a
7
Z góry dzięki za pomoc
26 kwi 17:46
stachu:
cos(5/6π)=cos(π−x)=−cos(π/6) sin(7/6π)=sin(π+x)=−sin(π/6) cos(a
5
)−sin(a
7
)=−
√
3
2
−(−
1
2
)=
1−
√
3
2
26 kwi 20:28