prawdopodobieństwo ;/
klaudia:): co jest bardziej prawdopodobne: w grze z równorzędnym partnerem wygrać 7 partii z 10 czy 5
partii z 7?
26 kwi 16:52
Madlen: kombinacje
26 kwi 16:56
klaudia:): C710? i C57 ?
26 kwi 17:03
Wydi: a może po prostu porównać ułamki

26 kwi 17:03
Basia:
Kombinacje nie mają tu nic do rzeczy.
To jest schemat Bernouli'ego.
A − 7 sukcesów w 10 próbach
B − 5 sukcesów w 7 próbach
p=q=
12
| | | | 1 | | 1 | | | | 1 | |
P(A)= | *( |
| )7*( |
| )3 = | *( |
| )10 |
| | | 2 | | 2 | | | 2 | |
| | | | 1 | | 1 | | | | 1 | |
P(B)= | *( |
| )5*( |
| )2 = | *( |
| )7 |
| | | 2 | | 2 | | | 2 | |
i trzeba to policzyć
26 kwi 17:04
26 kwi 17:04
Wydi: czyli wyższa szkoła jazdy jednak...
26 kwi 17:05
klaudia:): bałabym się zaryzykować udowadniając to tylko porównaniem ułamków
26 kwi 17:07
klaudia:): najgorsze jest to że tego wzoru nie ma w tablicach nowych
26 kwi 17:07
klaudia:): i dzięki Basia bo sama bym na to na pewno nie wpadła
26 kwi 17:08
Wydi: na podstawie czy rozsz. jestes
26 kwi 17:08
klaudia:): rozszerzeniu

ale prawdopodobieństwo off
26 kwi 17:09
Wydi: teoretycznie ten schemat jest poza programem szkoły średniej
26 kwi 17:10
26 kwi 17:10
klaudia:): no bo w sumie trochę się ta matura zmieniła w tym roku

a zbiory zadań stare są więc miejmy
nadzieję, że nie będzie tego czego niby ma nie być
26 kwi 17:12
Wydi:
26 kwi 17:15
klaudia:): hej a jak tam u Ciebie z trygonometrią?
26 kwi 17:17
Wydi: zależnie od zadania, preferuje inne działy
26 kwi 17:18
klaudia:): to szkoda bo mi by się pomoc przydała a nie bardzo mam się do kogo zwrócić

zdesperowana
szukam na forach hehe
26 kwi 17:20