pomocy!
klaudia:): Czy istnieje styczna do wykresu funkcji f(x) = cosx + cosxsinx + cosxsin2x + ...(suma szeregu
geometrycznego) równoległa do prostej y = 2x + 3. Uzasadnij odpowiedź.
26 kwi 16:46
Basia:
f(x) = cosx(1+sinx+sin
2x+...................)
S=1+sinx+sin
x+................
jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego, w którym
a
1=1
q=sinx
dla |q|≥1 ciąg jest rozbieżny należy więc odrzucić przypadki gdy
| | π | | 3π | | π | |
|sinx|≥1 ⇔ |sinx|=1 ⇔ sinx=1 lub sinx=−1 ⇔ x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ ⇔ x= |
| +kπ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | cosx | |
S=a1* |
| = cosx* |
| = |
| |
| | 1−q | | 1−sinx | | 1−sinx | |
policzyć pochodną i zbadać czy istnieje takie x, dla którego f'(x)=2
skończyć mogę za godzinę
26 kwi 17:19
klaudia:): a da się to bez pochodnych obliczyć? bo teraz już nie ma tego w programie maturalnym...
26 kwi 17:21
Basia:
wydaje mi się, że bez pochodnych nie da się tego zadania rozwiązać, ale oczywiście mogę się
mylić
możliwe również, że zadanie nieco wykracza poza obecny program szkoły średniej
26 kwi 18:17
Basia:
| | π | | cosx | |
dla x≠ |
| +kπ f(x)= |
| |
| | 2 | | 1−sinx | |
| | (cosx)'*(1−sinx)−(1−sinx)'*cosx | |
f'(x) = |
| = |
| | (1−sinx)2 | |
| −sinx(1−sinx)−(−cosx)(1−sinx) | |
| = |
| (1−sinx)2 | |
| (1−sinx)(−sinx+cosx) | |
| = |
| (1−sinx)2 | |
| cosx−sinx−2(1−sinx) | |
| =0 |
| 1−sinx | |
cosx−sinx−2+2sinx=0
cosx+sinx−2=0
cosx+sinx=2
a to jest niemożliwe, bo musiałoby być sinx=cosx=1 tymczasem
| | √2 | |
sinx=cosx ⇔ x=π4+2kπ i wtedy sinx=cosx= |
| |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
można ewentualnie próbować jakoś przekształcić
| cos2x2−sin2x2 | |
| = |
| sin2x2+cos2x2−2sinx2cosx2 | |
| (cosx2−sinx2)((cosx2+sinx2) | |
| = |
| (cosx2−sinx2)2 | |
co po podzieleniu licznika i mianownika przez cos
x2 da
ale to nic nie daje, też trzeba liczyć pochodną, a będzie bardziej skomplikowana
26 kwi 18:38