pp
lolek: prosta prostopadłą do prostej o równaniu 2x − y +5=0 określa rownanie
26 kwi 16:26
damorka: najpierw zapisz tą prostą tak, żeby y był po jednej str. a reszta po drugiej
26 kwi 16:27
lolek: mam y = 2x + 5 tak
26 kwi 16:28
damorka: tak
a teraz: żeby dwie proste, np
y1 = a1x + b1
i
y2 = a2x + b2
były do siebie prostopadłe, to
a1 * a2 = −1
czyli a2= − 1a1
a1 masz podane, to współczynnik kierunkowy tej prostej, do której chcesz znaleźć prostą
prostopadłą ( w tym przypadku 2)
wiesz już jak?
26 kwi 16:31
lolek: wiem dzieki za pomoc
26 kwi 16:32
damorka: 
wyrazu wolnego b
2, nie jesteś w stanie podać, ponieważ nie jest podane przez jaki pkt. ta
prosta prostopadła ma przechodzić
26 kwi 16:33