help!
Wydi: Liczby logkx,logmx,lognx są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego gdzie k,m,n,x są różnymi
od jedności liczbami dodatnimi. Uzasadnij że n2=(kn)logkm /// → (logkm)
26 kwi 16:14
Svanar: zmien podstawy na x..... potem skorzystaj z własnosci ciagu arytmetycznego, tj.
2a
2 = a
1 + a
3
przeksztalcaj i powinno wyjsc
26 kwi 16:16
Wydi: spróbujemy
| | x | | x | | x | |
2logx |
| =logx |
| +logx |
| w ten sposób?  |
| | m | | k | | n | |
26 kwi 16:37
Wydi:
26 kwi 20:15
Wydi: nie wychodzi...
27 kwi 17:11
Wydi:
27 kwi 23:18
Jack: log
m x − log
k x=log
n x − log
m x
2log
m x=log
k x + log
n x
| 2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
|
|
| logx m | | logx k | | logx n | |
| 2 | | logx (k*n) | |
| = |
|
|
| logx m | | logx k * logx n | |
2log
x k * log
x n = log
x m * log
x (n*k)
| | 1 | |
logx n2=logx m * logx (n*k)* |
|
|
| | logx k | |
| | logx m | |
logx n2= |
| *logx (n*k)
|
| | logx k | |
log
x n
2=log
x (n*k)
logx m logx k
log
x n
2=log
x (n*k)
logk m
n
2=(nk)
logk m
27 kwi 23:52
Wydi: ok, dziękuje
27 kwi 23:53
Jack: proszę
27 kwi 23:54
effy: W jaki sposób w przedostatniej linijce pozbyliśmy się logx?
16 wrz 19:29