....
MICHAŁ:
POMOCY !

[ Co prawda zadnie jest z fizyki. ale może ktoś potrafi ]
1.Lodołamacz o masie 500t płynący z wyłączonym silnikiem z prędkością równą 10m/s zderzył się
ze spoczywającą krą i zaczął ja pchać przed sobą z prędkością równą 2m/s.
Oblicz masę kry.
2. Z ciała o masie 11 ton następuje strzał w kierunku poziomym, masa pocisku jest równa 54kg.
Oblicz prędkość odrzutu ciała, jeżeli prędkość pocisku wynosi 900m/s.
BYŁBYM BARDZO WDZIĘCZNY!
DZIĘKUJE Z GÓRY.
26 kwi 15:06
Mateusz: Powtorz dział pęd i zasada zachowania pędu rozwiązesz je bez problemu
26 kwi 15:18
MICHAŁ: Czy ma wyjsc tak ?
1. V=376m/s
2. m=2500 ton
26 kwi 15:37
Mateusz: Nie tu korzystamy z zasady zachowania pędu
P1=P2 poniewaz w tym przykładzie mamy do czynienia ze zderzeniami nie sprężystymi (bo
zderzające się ciała nie odbijają się od siebie, tylko statek "łączy się" z krą)
więc pęd statku na początki p1=mv11 musi być równy pędowi statek−kra po zderzeniu
p2=(m+M)v2 gdzie M−masa układasz odpowiednie rownanie i liczysz powinno wyjsc 2000 ton
26 kwi 16:16
MICHAŁ: to w 1 ma wyjść 4,41 m/s?
26 kwi 18:39
MICHAŁ: znaczy tak:
1. m=2500kg
2. V=4.41 m/s

{wcześniej źle napisałam] ; )
26 kwi 18:40