XXX: | −5|x−2| | | 2−x | | 2x−x2 | |
| + |
| − |
| >0 |
| 2−x | | 2−x | | 2−x | |
1. 2−x>0 lub 2−x=0 dla x<=2
| | x2−8x+12 | |
|
| >0 zał:x należy do R\{2} |
| | 2−x | |
(x
2−8x+12)(2−x)>0
a)x
2−8x+12=0
x
1=2
x
2=6
b)2−x=0
x
3=2
W przedziale (−nieskonczonosc:2> funkcja przyjmuje wartości dodatnie dla x należacego do
R\{2}.
2. 2−x<0 dla x>2
(x
2+2x−8)(2−x)>0 zał:x należy do R/{2}
a)x
2+2x−8=0
x
1=−4
x
2=2
b) tak jak poprzednio
W przedziale (2:+nieskonczonosc) funkcja przyjmuje wartosci dodatnie dla x należacego do r.
Odp: x należy do R\{2}.
chyba tak to powinno byc zrobione