Rozwiąż równanie
Sebastian: Rozwiąż równanie
2−3x1−2x=−
12
moze to byc banalne ale poprostu nie nawidze tego a musze

wiec prosze kogos o pomoc wystarczy
same rozwiazanie.
26 kwi 13:29
znaczek: Najpierw pomnoz obustronnie przez − 1 a podem na krzyz musisz wymnozyc. Potem wiadome na jedna
strone, niewiadome na druga.
26 kwi 13:33
znaczek: | 2 − 3x | | 1 | |
| = − |
| / (−1) |
| 1 − 2x | | 2 | |
26 kwi 13:34
26 kwi 13:34
znaczek: 2(−2 + 3x) = −1 + 2x
26 kwi 13:35
znaczek: −4+6x = −1+2x
26 kwi 13:35
znaczek: 6x−2x = −1 + 4
26 kwi 13:35
26 kwi 13:35
Mateusz: A po coz mnozyc przez −1 od razu na krzyż
26 kwi 13:36
Mateusz: oczywiscie wczesniej nalezy wyznaczyc dziedzinę
26 kwi 13:36
znaczek: No tez prawda. Mnie osobiscie łatwiej najpierw przez −1, to juZ chyba jak kto woli.
26 kwi 13:38
Sebastian: no dobra wyszło wam tyle co mi ale kolosiom w CKE wyszlo innaczej

nie wiem moze bład maja ale
maja x=
58
26 kwi 13:39
walet:
Ale dzisiaj mamy na forum popisy rachmistrzów, klękajcie narody
| 2 − 3x | | −1 | | 1 | |
| = |
| , założenie: 1 − 2x ≠ 0 ⇒ x ≠ |
|
|
| 1 − 2x | | 2 | | 2 | |
Nie podanie właściwych założeń może spowodować otrzymanie niewłaściwych wyników.
| | 5 | |
−1 + 2x = 4 − 6x ⇒ 8x = 5 ⇒ x = |
| i tyle  |
| | 8 | |
26 kwi 14:34