zadanie
x: Maciej roznosząc ulotki w pierwszym miesiącu zarobił 440zł. w każdym następnym miesiącu zarobił
o 5% wartości zarobku z pierwszego miesiąca więcej niż w miesiącu poprzednim
a) Ile złotych zarobił Maciej w ósmym miesiacu pracy?
b) Ile złotych zarobił Maciej w ciągu roku?
26 kwi 12:35
x:
26 kwi 12:45
mm: wzór na ciąg :
an = a1 * q(n−1)
Sn=a1(1−qn)/(1−q)
wypisujemy dane :
a1=440
q=1,05
obliczamy
a8
s12
a8=a1*q⁷=440*q²*q²*q²*q
q²=1,1025 1,1025³=1.340095640625
a8=440*1,40710042265625=619,12zl
S12=440(1−1,05¹²)/(−0,05)=440*(−0.7958563260)/(−0,05)=7003,53zl
W ciągu 8 miesięcy zarobił 619,12 zł , a w ciagu roku 7003,53 zł
26 kwi 12:54