ciągi
Maturzystkaoo8: Trzy liczby, których suma jest równa 49, tworzą ciąg geometryczny. Jeśli do pierwszej liczby
dodamy 4, do drugiej dodamy 1, a od trzeciej odejmiemy 9, to otrzymamy ciąg arytmetyczny.
Wyznacz te liczby.
26 kwi 12:10
robinka: tworzymy układ równań:
a+b+c=49
b
2=a*c
b+1=[(a+4)+(c−9)]/2
trzeba to teraz rozwiązać
26 kwi 12:29
Maturzystkaoo8: dlaczego podzieliłaś przez 2?
26 kwi 12:37
robinka: | | a+c | |
jest to wzór na trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego b= |
| |
| | 2 | |
26 kwi 17:12