zad
aleksss: funkcja f(x)=x2+bx+c osiaga wartosc najmniejsa rowna 4 dla x = 2 oblicz b i c
25 kwi 23:52
Anna: pomagam
25 kwi 23:57
Anna:
b = −4
(2,4) ⇒ 4 = 2
2 − 4*2 + c
4 = 4 − 8 + c ⇒
c = 8
26 kwi 00:00
aleksss: to chyba we wzorze powinno być xw=−b2a?
26 kwi 00:03
Eta:
Można też skorzystać z postaci kanonicznej:
f(x) = ( x −2)
2+4 = x
2 −4x +4+4 = x
2 − 4x +8
f(x) = x
2 +bx +c
b= −4 , c= 8
Witaj
Anno
26 kwi 00:05
Anna:
Witaj
Eta.
26 kwi 00:10
Anna: Tak,
aleksss, rzeczywiście zgubiłam "dwójkę" w mianowniku wzoru, ale dalej się zgadza. Ma
| | −b | |
być xw = |
| .  |
| | 2a | |
26 kwi 00:13
Anna:
Dobranoc WSZYSTKIM jeszcze obecnym.
26 kwi 00:26