help!
Wydi: W urnie znajdują się jedynie kule białe i czarne. Kul białych jest trzy razy więcej
niż czarnych. Oblicz, ile jest kul w urnie, jeśli przy jednoczesnym losowaniu dwóch kul
| | 9 | |
prawdopodobieństwo otrzymania kul o różnych kolorach jest większe od |
| |
| | 22 | |
25 kwi 23:28
soulee: kule czarne − n
kule białe − 3n
A = 3n*n
AΩ>
912
25 kwi 23:44
soulee: sorry,
922
25 kwi 23:45
Bogdan:
| | | | 4n * (4n − 1) | |
|Ω| = | = |
| = 2n(4n − 1) |
| | | 1 * 2 | |
| | 3n2 | | 3n | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 2n(4n − 1) | | 2(4n − 1) | |
| | 9 | | 3n | | 9 | |
P(A) > |
| ⇒ |
| > |
| i n ∊ N+ |
| | 22 | | 2(4n − 1) | | 22 | |
Teraz trzeba rozwiązać tę nierówność.
26 kwi 00:08
Wydi: ok, dziękuje bardzo Bogdan
26 kwi 20:16
maxiol77: wyszło 12 kul?
26 kwi 20:43