Gustlik: −12x
2 − x + 1<0
Δ=b
2−4ac
Δ=(−1)
2−4*(−12)*1=1+48=49
√Δ=7
| | −b−√Δ | | 1−7 | | −6 | | 1 | |
x1= |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | 2a | | −24 | | −24 | | 4 | |
| | −b+√Δ | | 1+7 | | 8 | | 1 | |
x2= |
| = |
| = |
| =− |
|
|
| | 2a | | −24 | | −24 | | 3 | |
Zaznaczasz na osi OX te liczby, rysujesz parabolę przechodzącą przez te punkty ramionami w dół,
bo a=−12<0 i zaznaczasz obszar pod osią OX − wyjdzie na zewnątrz ramion paraboli, bo w
| | 1 | | 1 | |
nierówności masz "<0". Zatem x€(−∞, − |
| )U( |
| , +∞) |
| | 3 | | 4 | |