Zadanie z trescia
Antek: Szkolne kolo turystyczne zorganizowalo dla swoich czlonkow piesza wycieczke po okolicach Lodzi.
Grupa wyruszyla o 7 rano. W ciagu pierwszych 2 godz turysci przeszli 8km. Nastepnie przez
1.5godz odpoczywali w lesie. Do celu wedrowki pozostala trasa, krota grupa przeszla w ciagu 2
godz idac z predkoscia 3km/godz. Po polgodzinnym ponownym odpoczynku turysci udali sie w droge
powrotna do Lodzi, idac z predkoscia 2km/godz.
a) Narysuj wykres funkcji przyporzadkowanej czasowi wedrowki( w godz przebyta droge ( w km)
przez turystow
b) Ile lacznie km przebyla grupa turystow
c)Podaj srednia predkosc marszu turystow na calej trasie
d) O ktorej godz turysci dotarli do Lodzi
25 kwi 23:07
Antek: b) 2*4km/god + 2*3km/godz =14km w jedna strone wiec 28km w dwie
c)przeszli 28km/w 11godz , jak wyciagnac z tego srednia?
d) sadze ze o 20:00 dotarli do domu
a) jest dla mnie

?
25 kwi 23:21
robinka: Vsr=28 chyba 13 h liczysz na całej trasie wraz z odpoczynkiem

d) zgadza sie na 20
25 kwi 23:35
Antek: A wiesz jak ruszyc a)
25 kwi 23:44
robinka:

tak

a=2h, b=3,5h c=5,5h d=6h, e=13, przepraszam, za mało czytelny wykres
26 kwi 09:17