zad
olaaa: Pan Nowak spłacił dług w wyskokości 2040zł w 12 ratach , z której każda była mniejsza od
poprzedniej 0 60 zł. ile wynosiła pierwsza rata?
25 kwi 23:04
robinka: a
1=?
n=12
r=−60
| | 2a1−11*60 | |
2040= |
| *12 dalej spróbuj rozwiązać sama  |
| | 2 | |
25 kwi 23:09
olaaa: dzieki wielkie ja próbowałam to obliczyc z funkcji ale mi nie wychodziło
25 kwi 23:12
olaaa: a da sie to jakos inaczej zapisac bez użycia ciagów?
25 kwi 23:14
soulee: nie ma mowy, tylko ciągiem arytmetycznym można.
25 kwi 23:19
robinka:
x +(x−60) +x−120+ x−180+x−240+x−300+x−360+x−420+x−480+x−540+x−600+x−660=2040
12x−600−900−900−900−660=2040
12x=6000
x=500
25 kwi 23:30
soulee: Chodziło mi o praktyczny sposób
25 kwi 23:32
robinka: tak masz racje, najlepiej ciągiem

chciałam pokazać, że inna metoda jest trudniej
25 kwi 23:36
olaaa: ok

rozumiem
25 kwi 23:41