zad
olaaa: dla pewnego kata ostrego α prawdziwa jest równość tgα+1tgα=5sinα oblicz sin cos i
tgα
25 kwi 22:35
olaaa: mógłby mi ktoś pomoc
25 kwi 22:44
olaaa: czyba trudne to moje zadanie
25 kwi 22:47
Anna: Już Ci pomagam.
25 kwi 22:49
Jack: spróbuj zamienić na same sinα i cosα, a potem z jedynki tryg. skorzystać (dopóki
Anna Ci
nie podała rozwiązania)
25 kwi 22:50
olaaa: ok spróbje
25 kwi 22:53
olaaa: wychodzi
25 kwi 22:55
robinka: | sinα | | cosα | | 5 | |
| + |
| = |
| |
| cosα | | sinα | | sinα | |
| sinα*sinα+cosα*cosα | | 5 | |
| = |
| |
| sinα*cosα | | sinα | |
5*sinα*cosα= sinα
cosα=1/5
spróbuj dalej obliczyć sama
25 kwi 22:55
olaaa: ale obliczenia dla sprawdzenia mile widziane
25 kwi 22:56
olaaa: tak tez mi wychodzi

Dzieki
25 kwi 22:56
Anna: | sinα | | cosα | | 5 | |
| + |
| = |
| /*sinαcosα |
| cosα | | sinα | | sinα | |
sin
2α + cos
2α = 5cosα
5cosα = 1 /:5
sin
2α = 1 − cos
2α
25 kwi 22:56
olaaa: Anna tobie też dziekuje
25 kwi 23:01