sinus
kar: Sinus kata ostrego α jest 3razy wiekszy od jego cosinusa wowczas ;
sinα = 1
2
cosα=1
2
sinα=3√10
10
cosα= 3√10
10
25 kwi 22:31
Bogdan:

Dobry wieczór
| | 3 | |
sinα = 3cosα / : cosα ⇒ tgα = |
| |
| | 1 | |
Długość przeciwprostokątnej =
√32 + 12 =
√10
sinα = ....
cosα = ....
25 kwi 22:40
kar: i dalej co?czy nie umiecie zrobic do konca zadania jak go zaczynacie
25 kwi 22:51
next:
z jedynki:
sin
2α = 1 − cos
2α
Podkładamy pod cos α = 3sin α i mamy:
sin
2α = 1 − 9sin
2α
10sin
2α = 1
| | 1 | |
sin α = |
| − nie ma takiej odp, więc wylicz sobie cos α z jedynki i ma wyjść  |
| | 10 | |
25 kwi 23:23
Bogdan:
Dp kar − umiemy to i jeszcze wiele więcej, dalej należało samodzielnie dokończyć i nie
czekać na gotowca, więcej samodzielności życzę, a poza tym wypadało podziękować za wskazówki.
25 kwi 23:47
Anna:

Pozdrawiam,
Bogdanie
25 kwi 23:54
Bogdan:
Dobry wieczór
Anno
25 kwi 23:56
Yasio: Next Masz błąd w obliczeniach mianowicie cosα nie jest równe 3sinα tylko sinα = 3cosα
26 kwi 12:40