Funkcje trygonometryczne kąta prostego
Doncia: W trójkącie równoramiennym dana jest długość podstawy a=5 cm i miara kąta przy podstawie α=30*.
Wyznacz długości pozostałych boków trójkąta, miary kątów oraz pole tego trójkąta.
25 kwi 22:22
Kejt:
2,5=b√3
h=b
drugi bok to 2b
25 kwi 22:30
robinka:

x+x=5
x=2,5
cosα=x/b
β=180−30−30−120
tgα=h/x
| | 2,5*√3 | |
h= |
| i podstaw do wzoru  |
| | 3 | |
25 kwi 22:30
Julek:
Licz
b :
| | √3 | |
b2 = b2 + 25 − 10b * |
|
|
| | 2 | |
Licz
h :
Licz pole
Licz kąty
180
o = α + 30
o + 30
o
25 kwi 22:41