pomoc
anettt:
_________ __________
√x2+10x+25 + √x2−12x+36 < 9−x
25 kwi 21:53
robinka: pod pierwiastkiem masz wzór skróconego mnożenia
√(x+5)2=|x+5| =>
√(a)2=|a|
|(x+5)| +|x−6|<9−x
teraz musisz rozwiązać to przez przypadki zgodnie z definicja wartości bezwzględnej
25 kwi 21:55
anettt: czyli Ix+5I = x+5 lub x−5?
Ix−6I= x−6 lub x+6?
25 kwi 21:59
robinka:
1. x+5≥0 i x−6≥0
x+5+x−6<9−x
2.x+5<0 i x−6<0
−x−5−x+6<9−x
3. x+5≥0 i x−6<0
x+5−x+6<9−x
4. x+5<0 i x−6≥0
−x−5+x−6<9−x
są to przypadki które trzeba obliczyć, można to też zrobić za pomocą rysunku, ale to ciężko

to przedstawić
25 kwi 22:03
anettt: dzieki bardzo
25 kwi 22:08