zad
Oliwka: 
Ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y = −x + 2 z okręgiem o środku w początku
układu współrzędnych i promieniu 2?
25 kwi 21:29
robinka: równanie okręgu wygląda następująco
x
2+y
2=4
y=−x+2
rozwiązujesz ten układ
x
2+y
2=4
y=−x+2
y=−x+2
x
2+(−x+2)
2=4
i wyjdą Ci współrzędne
25 kwi 21:32
Oliwka: dziękuję Robinko
25 kwi 21:36
Eta:
1 sposób
Rozwiąż układ równań tej prostej i okręgu
y= −x+2
i
x
2+y
2= 4
2 sposób:
wyznaczamy odległość "d" S(0,0) od tej prostej
jeżeli d= r −−− to jeden punkt wspólny
d >r −−− brak punktów wspólnych
d<r −−−− dwa punkty wspólne
y= −x +2 do postaci ogólnej −x−y+2=0
i S(0,0) i r=2
| | I 0*−1−0*(−1) +2I | | I2I | | 2√2 | |
d= |
| = |
| = |
| = √2 <r
|
| | √12+12 | | √2 | | 2 | |
więc prosta ma dwa punkty wspólne z okręgiem ( jest sieczną tego okręgu)
w 1 sposobie) powinna Ci wyjść Δ >0 −−− czyli będą
dwa różne punkty przecięcia tej prostej z okręgiem
25 kwi 21:39
Oliwka: x2+y2=4 <− dlaczego 4 tu wychodzi

może głupie pytanie, ale mam zaćmienie...
25 kwi 21:41
robinka: wzór ogólny na okrąg (x−x
0)
2 + (y−y
0)
2=r
2 
x
0,y
0 współrzędne środka okręgu
25 kwi 21:42
Oliwka: dzięki
25 kwi 21:42
Eta:
S(0,0)
x
2+y
2=
r2 r= 2 => r
2= 2
2=
4
25 kwi 21:43
Oliwka: dziękuje serdecznie
25 kwi 21:47