coś chyba z funkcją kwadratową
niekumaty: Jak się do tego zabrać?
Klient kupił dwa kwadratowe dywany i zapłacił 1 870 zł. Cena pierwszego dywanu była
równa 30 zł/m2, a cena drugiego – 25 zł/m2. Oblicz wymiary dywanów, wiedząc, że bok
pierwszego dywanu był o 3 m dłuższy od boku drugiego dywanu.
25 kwi 21:28
robinka: x− długość bok pierwszego dywanu
x−3− długość boku drugiego dywanu
x
2 *30 + (x−3)
2*25=1870
25 kwi 21:37
niekumaty: ymm dzięki ale o co chodzi?

możesz to jakoś rozpisać?
25 kwi 21:39
robinka: kupujesz dywany na metry kwadratowe, dlatego musisz wyliczyć pole pierwszego kwadratu i
pomnożyć razy jego cena za metr kwadratowy. Kolejno liczysz pole drugiego kwadratowego dywanu
którego bok jest mniejszy o 3 od pierwszego (x−3)
2 jest to wzór na pole kwadratu i mnożysz
przez cenę czyli 25 zł za metr kwadratowy. rozumiesz ?

a następnie dodajesz i porównujesz z
cena zakupu
25 kwi 21:46
niekumaty: aa...

dzięki
25 kwi 21:49
niekumaty: Czyli powinno ile wyjść..?
bo jakieś kosmiczne liczby mi wychodzą.. o.O
25 kwi 22:08
Kejt:
x1=−4711
x2=7
pamiętaj, że x>0
25 kwi 22:14
robinka: 30x
2+(x
2−6x+9)*25=1870
30x
2+25*x
2−150x+225=1870
55x
2−150x−1645=0 /:5
11x
2−30x−329=0
Δ=900+4*11*329
Δ=15376
√Δ=124
tak Ci wyszło ?

x
1=(30−124)/22>liczba ujemna

x
2=(30+124)/22=7
25 kwi 22:15